top of page
Marieke Odekerken - Babel 08 (1).jpg

Over Paul Röttger

Paul Röttger is theatermaker, acteur, docent en directeur bestuurder van Theater Babel Rotterdam.

 

Kijk hier naar de film 'Altijd Alles Anders' van Moois Cinematics over de werkwijze van Paul Röttger bij Theater Babel Rotterdam.

Hij studeerde af in 1976 aan de Arnhemse Toneelschool. De eerste twee jaren speelde hij veel in film- en televisieproducties, waarvan de bekendste Oorlogswinter was, waarin hij de rol van Michiel van Beusekom vertolkte. Daarna koos hij voor het toneel, o.a. bij De Noorder Compagnie, en werkte hij 10 jaar bij het Ro Theater, waar hij speelde in onder meer Tartuffe, Pinokkio, De opera van Smyrna en in Merlijn. Gedurende drie jaar was hij ook lid van de artistieke leiding van het Ro Theater.

Na een overstap naar het vrije circuit speelde hij in onder meer Benjamin in het Leger, in Jeanne d’Arc, Amadeus en de Wijze Kater. Tegelijkertijd was hij hoofd Theater bij John van de Rest Theaterproducties en speelde hij mee in de John van de Rest televisieserie Laat maar zitten in de rol van Krukas.

Andere voorstellingen waar hij in heeft gespeeld zijn Lazarus en Struisvogels op de Coolsingel onder regie van Peter Sonneveld van het Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam en in Wachten op Godot bij het Nationale Toneel, onder regie van Jos Thie.

3.jpeg

van rcth naar Babel

rotterdamscentrumvoortheater 

In 1988 richtte Paul het rotterdamscentrumvoortheater (rcth) op, waar hij lesgaf, regisseerde en directeur van was. Onder zijn leiding heeft het rcth zich in 30 jaar ontwikkeld tot een bloeiend intercultureel theatercentrum, waarbinnen opleidingen werden verzorgd, maar ook uiteenlopende theaterprojecten werden gerealiseerd voor verschillende doelgroepen, al dan niet voorzien van omringende educatieve activiteiten.

Sinds 1992 werd onder zijn leiding jaarlijks een groot project gerealiseerd, waarin amateurs en professionele theatermakers en studenten van het rcth samenwerkten. In 2004 kreeg Paul na afloop van de voorstelling Stadsportretten de Erasmusspeld uit handen van wethouder Stefan Hulman, als blijk van waardering voor zijn inzet voor de culturele en sociale samenhang van Rotterdam.

In 2009 ontving hij opnieuw een prijs in de vorm van een door minister Plasterk uitgereikte oorkonde als blijk van waardering voor het project Seks in de stad. Deze uitzonderlijke oorkonde kreeg het rcth voor het bespreekbaar maken van homoseksualiteit op scholen in de regio Rotterdam.

De laatste tien jaren van het rcth werden steeds meer van deze producties speciaal voor het rcth geschreven . Zoals de voorstelling Engelen in de stad, waarin het thema hiv/aids centraal stond, en het theaterfestival Vreemdeling, een festival met 10 nieuwe theaterstukken. In december 2011 schreef Shirley Gast speciaal voor het rcth een sprookje genaamd 'Sneeuw'.

In 2012 werd een nieuwe weg ingeslagen met deze producties door middel van de eerste co-productie in deze lijn van voorstellingen. Samen met stichting Humanitas regisseerde Paul een voorstelling gebaseerd op de levensverhalen van homoseksuele ouderen ; Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen. Hij regisseerde en speelde zelf mee in de voorstelling.


In 2013 ontstond vervolgens opnieuw een samenwerking met twee zorginstellingen. In co-productie met Pameijer en Bavo-Europoort bedacht Paul een innovatief theaterconcept en regisseerde deze tot de voorstelling "Wie is er nou gek" Waarbij de levensverhalen van mensen met een geschiedenis in de psychiatrie tot monologen werden geschreven. Acteurs speelde deze levensverhalen in bijzijn van de mensen zelf die op hun beurt groot in beeld werden gebracht d.m.v. projecties en die meezongen en dansten in deze voorstelling. 

cvh180921_114.jpg

Theater Babel Rotterdam

convenant Pameijer-Theater Babel Rotterdam

Met ingang van 1 januari 2015 werd een wereldwijd unieke samenwerking tussen zorg, kunst en cultuur gestart. 

Theater Maatwerk en het voormalige rotterdamscentrumvoortheater zijn vanaf dat moment verder gegaan onder een nieuwe naam. 


Theater Babel Rotterdam is een vernieuwende culturele instelling geworden waar structureel theater wordt gemaakt in een inclusieve samenstelling. In het bijzonder met acteurs met en acteurs zonder beperking. Pameijer en Babel hebben dit convenant gesloten om met elkaar een subsidieaanvraag in te kunnen dienen voor het Kunstenplan 2017-2020. De aanloop hiernaartoe werd door Gemeente Rotterdam financieel ondersteund. Zo zijn de instellingen onder leiding van Paul Röttger met elkaar op weg gegaan naar deze nieuwe culturele instelling.

Het initiatief is niet alleen nieuw gebleken in Rotterdam, wereldwijd is de opzet uniek. Het publiek ervaart een combinatie van verschillende kunstdisciplines met mensen die ook wel als ‚de ander’ gezien worden. Het zijn mannen of vrouwen, jong of oud, homo of hetero, met of zonder beperking, die door professioneel theater en cultuuronderwijs tonen wat niet altijd getoond kan worden. 

Op 1 januari 2017 is het nieuwe gezelschap officieel gestart en juni 2017 werd de nieuwe naam formeel gelanceerd : Theater Babel Rotterdam, met een gezelschap en een Academie.

Door met de ander inzicht te geven in de ander, werkt Paul aan een wereld waarin we elkaar beter begrijpen. Een wereld waarin kunst en zorg elkaar versterken.

Sinds december 2018 is Paul directeur-bestuurder van Theater Babel Rotterdam. In januari 2020 werd een nieuw cultuurplan ingediend voor de periode 2021-2024.  Het meest recente cultuurplan van Theater Babel Rotterdam werd onder leiding van Paul geschreven. 

Voor een overzicht van de producties die Paul tot nu toe heeft gemaakt bij Theater Babel Rotterdam - klik hier -

IMG_1812.jpeg
bottom of page